Pompierii în Germania

Germania are un milion de pompieri voluntari

Nemții folosesc o combinație de pompieri profesioniști și voluntari (Freiwillige Feuerwehr), ca și în România. Pompieri profesioniști avem cam la fel, aproximativ 30.000 de oameni. Diferența o face numărul pompierilor voluntari: în Germania sunt peste un milion de pompieri voluntari! Din peste 2000 de orașe, pompieri profesioniști sunt în doar vreo sută.

Numărul este imens atât ca raport față de cel al pompierilor profesioniști (de 35 de ori mai mare), cât și față de populația totală a Germaniei: 1,2% din populația țării este pompier! Dacă ne raportăm nu la populația totală, ci doar la cea 15-64 de ani, vârste la care poți fi și pompier, rezultă că aproape 2% dintre nemți sunt și pompieri.

O proporție mai mare se poate găsi doar în Austria, dar e o țară mai mică și nu la fel de relevantă precum Germania.

Să ne gândim pentru câteva momente ce înseamnă un milion de pompieri, fie ei și voluntari, într-o țară: un milion de oameni instruiți în tehnici de prim-ajutor. Un milion de oameni care știu ce trebuie făcut în caz de orice dezastru natural sau artificial. Un milion de oameni care știu să respecte ordine, să colaboreze cu autoritățile, să înțeleagă un lanț de comandă.

Un film despre activităţiile pompierilor voluntari

Și, mai important, un milion de oameni care pot observa neregulile din jurul lor, pentru că știu să le recunoască. Un milion de oameni care se uită după materiale inflamabile, uși de urgență și stingătoare de foc. Un milion de oameni care știu unde să raporteze neregulile, atunci când le văd. Știți de ce le raportează? Pentru că, în caz de incendiu, chiar ei ar fi cei chemați să intervină în flăcări, să salveze lumea, să vadă victimele carbonizate.

Feuerwehreinsatz.JPG

Sistemul este dublu eficient, are nu doar un număr mare de pompieri pentru intervenții, dar și responsabilizează o mulțime de oameni pentru a preveni incendiile, că au un interes cât se poate de direct în asta.

Nici măcar nu sunt plătiți, că de asta se numesc voluntari. Primesc timp liber de la job-ul lor real atunci când trebuie să stea de gardă la secția de pompieri și probabil respectul celor din jur, dar cam atât.

Nemții mai au și alte sisteme sociale foarte bine puse la punct, de exemplu unul de ucenicie prin care tinerii sunt îndrumați spre meserii și li se asigură locuri în companii, unde să facă practică, majoritatea rămânând acolo după terminarea liceului pentru a munci, eventual, toată viața. Patronii de companii (Germania are predominant ceea ce noi numim IMM-uri, afaceri mici) se mândresc cu câți astfel de ucenici angajează și cu angajații cu vechime mare. Noi admirăm Germania pentru autostrăzi, dar am putea învăța mult mai multe de la ei.

Sursa:  Blog  nwradu.ro, 1.02.2016, http://www.nwradu.ro/2016/02/germania-are-un-milion-de-pompieri-voluntari/

Mai multe informații:

https://de.wikipedia.org/wiki/Freiwillige_Feuerwehr

https://de.wikipedia.org/wiki/Feuerwehr_in_Deutschland

Publicat de Pompier Ro.

Pompier o viață.

2 gânduri despre „ Pompierii în Germania

  1. Vorbe din inima mea. În țara noastră avem o problemă cu pompierii voluntari: La primăriile cu SVSU au angajați care au salariu și totuși sistemul serviciile astea numește serviciu voluntar. Bine că au și voluntari pe lângă angajați. Dar de ce nu lasă voluntarii propriu ziși să exercite munca pe bază de voluntariat și să dea numele în loc de Serviciu Voluntar pentru Situații de Urgență să fie Serviciu Public pentru Situații de Urgență. Doar sunt plătiți din bani publici, se subordonează unei instituții publice și servesc cetățenii. Multumesc

Mulțumesc pentru vizită pe blog.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.