Pompierii din Giroc, medalie de bronz la concursurile din Franța

S.V.S.U. Giroc, medalii de bronz la Olimpiada Pompierilor (Concursurile  internaționale ale serviciilor de pompieri). Evoluţie bună a pompierilor civili giroceni la ediţia a XV-a a concursurilor internaţionale C.T.I.F. ale serviciilor de pompieri, de la Mulhouse (Franţa), vezi nota 1.

Una dintre cele mai importante momente din viața Serviciului Voluntar pentru Situații Giroc (SVSU) a fost participarea, în anul 2013, la Concursul CTIF ale serviciilor de pompieri, care a avut loc în Franța. Iată ce relata, imediat după reîntoarcerea acasă a pompierilor voluntari giroceni, ziarul „Dialog cu cetățenii” Nr. 12 (222) 31 iulie 2013 despre prezența în Franța a S.V.S.U. Giroc.

Olimpiada Pompierilor CTIF 2013

Odată la patru ani, pompierii civili din Europa îşi au propria lor „Olimpiadă”. Concursurile internaționale C.T.I.F. ale serviciilor de pompieri a avut loc, anul acesta, în Franţa, la Mulhouse, în perioada 14-21 iulie 2013. Pentru prima dată, România a avut reprezentanţi în această prestigioasă întrecere, care a reunit la start 135 de echipaje din Germania, Austria, Belgia, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Italia, Letonia, Liechtenstein, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Cehia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Elveţia şi Franţa.
Onoarea de a reprezenta România i-a revenit echipei S.V.S.U. din  Com. Giroc,  câştigătoare a titlului naţional (patru ediţii  consecutive, în anii 2007, 2008, 2009 şi 2010), ocupantă a locului secund (în anul 2011) şi a locului al III-lea (în anul 2012), în finalele naţionale ale concursurilor pompierilor voluntari desfăşurate în ultimii ani.
Sunt performanţe pentru care conducerea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) a considerat că SVSU din com. Giroc poate reprezenta ţara cu cinste în competiţia din Franţa. Iar aceste considerente au fost de bun augur, pentru că pompierii noştri sau întors cu medalie de bronz de la Mulhouse, situându-se în prima jumătate a clasamentului, alcătuit, repetăm, din 135 de echipaje, din 44 de ţări.

20220419_102858

Aproape 3.500 de pompieri din întreaga Europă au concurat la ediţia a XV-a a CTIF.
Aceştia au fost împărţiţi în trei grupe de evaluare: „pompieri voluntari”, „pompieri profesionişti” şi echipe feminine”.

Lotul S.V.S.U Giroc, care a reprezentat România în orașul  Mulhouse, a fost alcătuit din: Dumitru Crăiniceanu – şef lot, Cristian Bucur – antrenor (arbitru internaţional), Aurel Grada – maseur, Marius Saucă, Iustin Simon, Alin Ardelean, Cristian Aga, Răzvan Gherghel, Răzvan Bordianu, Ciprian Dumitru, Caius Şcutca, Cristian Marincu şi Cristian Bordea.

Giroc Franta

Pe lângă o delegaţie a Consiliului Local Giroc, echipa SVSU Giroc a fost însoţită de: col. ing. Eugen Vişan (IGSU), locţiitor al inspectorului-şef, Mihail Badea (IGSU), translator, col. Mariana Bituleanu (IGSU), fostă mare sportivă şi Cetăţean de Onoare al comunei Giroc, Gen.  bg. dr. Mihai Benga, inspector-şef  ISU „Banat” al jud. Timiş,  Ioan Marchiş, consilier situaţii de urgenţă Consiliului Judeţean Timiş, ing. Mirel Muşat, inspector protecţie civilă  Primăriei Giroc.

Pompierii din Giroc au participat la două probe de concurs, şi anume: „Intervenţie de stingere” (uscat) şi „Ştafeta cu obstacole”. După derularea acestora, pompierii voluntari din Giroc au terminat competiţia în prima jumătate a clasamentului. Dumitru Crăiniceanu, şeful lotului SVSU Giroc, ne-a declarat, cu privire la această primă participare la „Olimpiada” pompierilor civili: „A fost un concurs dificil, aşa cum era de aşteptat, dat fiind faptul că s-au aliniat la start cei mai buni pompieri civili din Europa. Pentru noi au fost şi emoţiile debutului, fiind pentru prima dată când ne-am aflat la o competiţie de asemenea anvergură.
În plus, voiam să lăsăm o impresie bună, să facem cinste comunei Giroc şi României.
Consider că am avut o prestaţie onorabilă, având în vedere numărul şi calitatea participanţilor. Drept dovadă, ne-am întors acasă cu o plachetă, cu diplome şi medaliile de bronz ale competiţiei”.

Nota:

  1.   Ziar  Dialog cu cetățenii Giroc , Anul XVI, Nr. 12 (222) 31 iulie 2013, editat de Consiliul local și Primăria Giroc, Jud. Timiș, , SVSU Giroc, medalii de bronz la „Olimpiada” pompierilor civili 2013, p.1 și p.4-5, Vasile Tomoiagă și Anton Borbely, Foto Alexandru Apostu;
  2.  Revista „Pompierii Bistrițeni” nr. 3 din 2013 Concursuri C.T..I.F. 2013 Mulhouse, pag.10 -11

Sursa:

  1. Ziar  „Dialog cu cetățenii Giroc , Anul XVI, Nr. 12 (222) 31 iulie 2013 editat de Consiliul local și Primăria Giroc, Jud. Timiș,  SVSU Giroc, medalii de bronz la „Olimpiada” pompierilor civili 2013, p.1 și p.4-5, Vasile Tomoiagă și Anton Borbely, Foto Alexandru Apostu;

Vezi:

Observație:

La Olimpiadă Pompierilor (competițiile internaționale de stingere a incendiilor) pe lângă lotul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din com. Giroc a mai participat și  cercurile de elevi „Prietenii pompierilor” de băieți și fete de la  Palatul Copiilor Satu Mare,  și lotul serviciul profesionist ptr. situații de urgență al I.G.S.U.  .