Rinichi – remedii

Boala cronică de rinichi, un „ucigaş” tăcut.

Daca tineti la sanatatea dumneavoastra cititi acest articol. Boala cronică de rinichi, un „ucigaş” tăcut.
Motivul pentru care boala cronica de rinichi este considerata un ucigas silentios este acela ca simptomele care preced afectiunea renala sunt asimptomatice, se pot intinde pe cativa ani fara sa ne dam seama ca ceva se intampla cu rinichii nostri pana ce va fi apoi prea tarziu. Boala ajunge deja in stadiul final si devine foarte greu de tratat.

In acest articol vom incerca sa identificam daca desscoperirea de timpuriu a afectiunii renale poate impiedica complicatiile ulterioare ale acestei boli.
Ce este boala cronica de rinichi?
Boala cronica de rinichi apare atunci cand functia dumneavoastra renala se diminueaza lent si progresiv. Nu exista o modalitate de vindecare a boalii cronice de rinichi, dar dumneavoastraputeti face tot ce va sta in putinta pentru a incetini evolutia celor cinci stadii ale bolii. Practic, rinichii dumneavoastra sunt considerati sanatosi si normali atat timp cat au o functie de filtrare normala, iar in urina nu sunt prezente semne de sange sau proteine. Nivelul functiei de filtrare depinde de varsta dumneavoastra si de mulţi alti factori care pot avea impact asupra rinichilor dumneavoastra. Daca functia rinichilor dumneavoastra scade in permanenta, sunteti considerat(a) diagnosticat(a) cu insuficienta cronica renala.

Rinichii dumneavoastra isi pot pierde treptat capacitatea de a filtra toxinele din sange. Procesul insuficientei cronice renale este impartit in cinci stadii: in stadiile 1 – 4, obiectivul este de a pastra functia rinichilor, in timp ce in stadiul 5, dializa sau transplantul reprezinta singurele opţiuni pentru ca dumneavoastra sa invingeti boala.
Ca sa va salvati rinichii, este important sa cunoasteti urmatoarele lucruri despre boala cronica de rinichi:
– este un ucigas silentions

– fazele incipiente al bolii nu prezinta simptome
– este o boala progresiva
– este tratabila
– analizele de sange si urina sunt cele necesare pentru identificarea afectiunii renale
– progresia bolii duce ia insuficienta renala
– afectiunea renala cauzeaza intregului corp
Care sunt cauzele bolii cronice de rinichi?
Cauzele bolii renale cronice nu sunt intotdeauna cunoscute. Dar, orice afectiune sau boala care deterioreaza vasele sanguine sau alte structuri ale rinichiului pot duce la suferinta renala. Cele mai intalnite cauze de boala renala cronica sunt urmatoarele:
– Diabetul zaharat. Diabetul zaharat cauzeaza aproximativ 35% din totalul bolilor renale cronice. Nivelurile crescute ale glicemiei (zaharului din sange) duc la alterarea vaselor sanguine renale. Daca nivelurile glicemiei raman crescute, functia renala este deteriorata progresiv
Hipertensiunea arteriala. Presiunea crescuta a sangelui reprezinta cauza altor 30% dintre bolile renale cronice. Deoarece presiunea sangelui creste adesea in bolile renale, ea poate duce la deteriorarea progresiva a functiei renale chiar si atunci cand boala renala are alta cauza

Alte situatii care pot deteriora rinichiul si cauza boli renale cronice includ:
– boli sau infectii ale rinichiului, ca rinichiul polichistic, pielonefrita (infectie a parenchimului si a pelvisului renal), glomerulonefrita (infectie localizata la nivelul capilarelor glomerulare), sau boli renale congenitale (nascut cu respectiva boala)
– stenoza sau obstructia de artera renala. Artera renala este cea care duce sangele la rinichi
– alte boli, ca hiperplazia benigna de prostata (o prostata marita), litiaza renala (pietre la rinichi) sau o tumora care impiedica evacuarea urinii din rinichi; intoxicatia cu plumb
– utilizarea cronica a unor medicamente care au ca efect secundar deteriorarea functiei renale, de exemplu: antialgicele ca acetaminofenul (Paracetamol) sau ibuprofenul sau anumite antibiotice (Gentamicina).
Cat de periculoasa este boala cronica de rinichi?
Principalii factori de risc ce pot duce la aparitia bolii renale cronice sunt:
– varsta – rinichii incep sa scada in dimensiuni incepand cu varsta de 35 de ani. Pana la varsta de 80 de ani mai ramane functionala aproximativ 30% din masa renala
– rasa – afro-americana si rasa caucaziana sunt mai predispusi la boli renale cronice
– sexul – barbatii au risc mai mare de a dezvolta boala renala cronica decat femeile.
– istoricul familial – acesta este un factor de risc atat in dezvoltarea diabetului zaharat cat si a hipertensiunii arteriale, cele doua cauze majore de aparitie a bolilor renale cronice. Rinichiul polichistic este una din bolile renale mostenite ce pot duce la aparitia insuficientei renale.

Investigatii si tratament

Pacientii cu boala renala cronica pot sa nu prezinte simptome pana la momentul in care functia renala este grav afectata. Investigatiile sunt vitale pentru a determina:
– daca boala renala s-a dezvolatat brusc sau intr-o perioada lunga de timp (insuficienta renala acuta sau insuficienta renala cronica). Unele investigatii ce sunt folosite pentru a evalua insuficienta renala acuta pot fi aplicabile si unei persoane cu insuficienta renala cronica la care functia renala s-a degradat brusc.
– cauza deteriorarii renale
– cea mai buna varianta de tratament ce poate sa incetineasca progresia bolii
– eficacitatea tratamentului necesitatea inceperii dializei sau necesitatea transplantului renal.
Odata stabilit diagnosticul de afectiune renala cronica, boala va fi monitorizata prin investigatii ale urinei si sangelui.
Scopul tratamentului bolilor renale cronice este de a controla cauza suferintei. Daca pacientul are diabet zaharat sau hipertensiune arteriala, atunci tratamentul este tintit pe una din aceste conditii, ce duc la deteriorare renala. Medicul curant ar trebui sa investigheze si alte posibile cauze ale deteriorarii functiei renale, ca obstructii ale tractului urinar sau folosirea pe termen lung a antialgicelor, precum antiinflamatoarele nesteroidiene sau a antibioticelor.

Pasii ce trebuie respectati de catre bolnavul cu boala renala cronica:
– respectarea unei diete benefice pentru rinichi. Un nutritionist poate ajuta la elaborarea unui regim cu niveluri corespunzatoare de sodiu, fluide si proteine
program zilnic de exercitii fizice. Pacientul trebuie sa colaboreze cu medicul curant sau cu un alt ajutor profesionist in elaborarea unui program de exercitii fizice zilnice individualizat. Exercitiile fizice ajuta la controlul diabetului zaharat si a tensiunii arteriale, boli ce pot duce la afectare renala
– evitarea medicamentelor ce pot altera functia renala, precum Ibuprofenul sau Naproxenul. Medicul curant trebuie informat de pacientul cu boala renala cronica de orice medicament sau supliment nutritiv pe care acesta doreste sa si le administreze
– evitarea deshidratarii. Diareea, varsaturile, febra sau orice alta conditie care duce la pierdere de fluide, trebuie tratata imediat. De asemenea, trebuie luate in calcul pierderile de lichide din timpul efortului fizic sau din zilele caniculare
– interzicerea fumatului si a altor produse tabacice. Fumatul poate duce la ateroscleroza. Aceasta determina aparitia hipertensiunii arteriale si implicit, scaderea fluxului sanguin renal.
– interzicerea consumului de alcool sau a drogurilor.

Prevenirea bolii cronice de rinichi in diabet
O complicatie posibila si foarte periculoasa a diabetului este insuficienta renala cronica. Intrucat rinichii sunt cei care filtreaza reziduurile din sange, iar diabetul se manifesta printr-o cantitate prea mare de glucoza in sange, functia renala este suprasolicitata. In cele din urma, rinichii ajung sa nu isi mai poata indeplini rolul esential pentru supravietuire. Vasele capilare devin mai poroase si incep sa scape din reziduuri, iar proteinele care nu ar trebui sa fie filtrate in mod normal, ajung in urina.
Hipertensiunea arteriala afecteaza vasele de sange de la nivelul intregului organism, inclusiv pe cele care alimenteaza rinichii. Astfel, tratarea tensiunii arteriale crescute, ce implica renuntarea la fumat, urmarea unui regim alimentar dietetic si miscarea regulata, este esentiala pentru menajarea functiei renale.
Pacientii cu diabet ar trebui sa efectueze cel putin 3 controale endocrinologice pe an, pentru a-si monitoriza nivelul proteinelor din urina (microalbuminuria) si pe cel al creatininei din sange (excesul de creatinina indica dificultatile intampinate de functia renala in a filtra sangele).
Respectati intocmai recomandarile medicului cu privire la mentinerea indicelui glicemic sub control prin dieta, sport sau administrarea insulinei sau a altor medicamente. Verificati-va regulat nivelul glicemiei!
Sunati imediat medicul la primul semn de infectie a rinichilor sau a vezicii urinare, precum senzatiile de arsura sau durere la urinat, urina tulbure sau rosiatica, durerile lombare sau tremurul corporal.
SURSA: http://www.andreilaslau.ro/

Reclame