Raed Arafat: Legea voluntariatului ar rezolva multe probleme

Sursa: Evenimentul Zilei – 19.09.2013

http://www.evz.ro/detalii/stiri/raed-arafat-legea-voluntariatului-ar-rezolva-multe-probleme-1058111.html

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că Legea voluntariatului ar rezolva multe probleme. El şi-a exprimat speranţa ca această să publicată şi aplicată până la sfârşitul anului. Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul Mihai Sturzu şi semnată de alţi 106 parlamentari, relatează Mediafax.

“Mulţi au lucrat ca voluntari în acest serviciu şi au rămas cu mulţumirea că au lucrat ca voluntari, fără să aibă o recunoaştere oficială a perioadei care au petrecut-o ca voluntari. E absurd că un student, dacă merge şi lucrează ca barman, poate primi o hârtie că a lucrat ca barman, dacă merge să lucreze ca voluntar undeva şi ajută şi câştigă şi experienţă într-un anumit domeniu să nu primească o hârtie care să ateste această activitate”, a spus Arafat, care a precizat că el a lucrat ca  voluntar timp de opt ani.
Interes ridicat pentru voluntariat

“Dacă mâine la Cluj, la Sibiu sau Mureş mergem şi spunem că vrem să recrutăm vonuntari, dacă spunem că vrem 60 – am văzut asta la Cluj, apar 360 de cadidaţi să intre voluntari pentru anul respectiv”, a spus Arafat.

El a mai spus că foarte multe din acţiunile pe care le-a demarat au fost pe bază de voluntariat, dar că a văzut, în practică, şi reacţii negative faţă de această activitate.

.

“Dacă voluntariatul cu SMURD a început în Mureş, pot să spun deschis că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Mureş nu a ştiut cum să-l cultive, însă universităţile din Bucureşti, Cluj şi Sibiu au încurajat studenţii voliuntari prin a le da scutire la absenţe, cu recuperare, permişându-le, când sunt de gardă pe maşina SMURD să recupereze absenţa, considerând că activitatea pe maşina SMURD este una importantă, care trebuie să fie recunoscută studentului”, a explicat Raed Arafat.

Apostrofaţi pentru că „au pierdut timpul” 

Pe de altă parte, Arafat a arătat că a asitat şi la situaţii în care studenţii au primit reproşuri de la asitenţii universitari, care sunt cu o generaţie mai mari, referitor la activitarea de voluntariat, aceştia din urmă considerând că studenţii voluntari nu au ştiut să răspundă la examene din cauza faptului că „au pierdut timpul” desfăşurând o activitate de voluntariat la SMURD.

“Eu vin şi răspund: prefer pe cineva să ia nota 8 sau 9 în loc de 10, dar să fie cu adevărat voluntar şi să aibă şi alte activităţi prin care se implică în soc şi să fie proactiv şi să facă lucruri care îl lasă să câştige experienţă”, a spus Arafat.

Voluntariatul nu e pe gratis

El a precizat că în Cluj a fost făcut un sondaj în care studenţii voluntari SMURD au fost întrebaţi dacă această activitate de voluntariat le-a servit când au ajuns ajuns medici, majoritatea răspunzând că au avut siguranţă mai mare, încredere în sine şi au simţit că pot să facă ceva încă din prima zi, depăşind etapa adaptării de la viaţa de student la cea de medic.

“Trebuie să înţelegem inclusiv la nivel de stat că voluntariatul nu e pe gratis, costă în a investi în voluntari pentru a-i devolta, costă în a învesti în voluntari pentru a-i pregăti, dar odată ce-i ai, beneficiul statului e mult mau mult decât investiţia. De aceea spun că această iniţiativă este una excelentă pentru că rezolvă câteva probleme foarte bine ţintite”, a spus Arafat.

Voluntariatul poate fi încurajat prin lege

Potrivit lui Raed Arafat, recunoaşterea experienţei profesionale în cazul activităţii de voluntariat reprezintă minimul care se poate face pentru voluntar, arătând că este foarte important şi ca activitatea de voluntariat să fie recunoscută la departajarea candidaţilor.

“E nevoie de lege ca să încurajăm, să ajutăm ca voluntariatul să fie valorificat la maxim”, a mai spus Arafat.

Mihai Sturzu a anunţat,  în cadrul unei conferinţe de presă, că a depus la Senat o propunere legislativă care reglementează voluntariatul şi care instituie obligaţia ca relaţia dintre voluntar şi organizaţia gazdă să aibă la bază un contract, voluntariatul urmând a fi recunoacut ca experienţă profesională. Mihai  Sturzu a atras atenţia că SMURD, care a ajuns în acest moment să fie un serviciu de stat şi care are o rată de încredere foarte mare la nivelul populaţiei, a debutat de la un nucleu de voluntari.

Reclame

Mulțumesc pentru vizită pe blog.

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s